Przepis na wątróbkę gęsią 📖
Składniki:- 500g wątróbki gęsiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę gęsią oczyść, usuń błony i pokrój na plastry.
2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno.
3. Na dużej patelni rozgrzej masło i olej.
4. Wrzuć cebulę i czosnek, podsmażaj na złoty kolor.
5. Dodaj plasterki wątróbki gęsiej i smaż przez około 5 minut, aż się zrumienią.
6. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
7. Wlej bulion drobiowy i całość dusz przez około 10 minut na małym ogniu.
8. Po tym czasie sprawdź, czy wątróbka jest już miękka. Jeśli nie, gotuj jeszcze kilka minut.
9. Wątróbkę gęsią podawaj na gorąco, np. z ziemniakami czy puree z dyni.
Smacznego!