Przepis na wątróbkę po kaukasku 📖

Przepis na wątróbkę po kaukasku:

Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka masła
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego koriandru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie świeża kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę umyj, oczyść z żółci i ścięgien, a następnie pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W dużym rondlu rozgrzej olej i masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, oraz posiekaną chili. Smaż na złoty kolor.
4. Dodaj wątróbkę i smaż przez około 5-7 minut, aż stanie się miękka i zarumieniona.
5. Wsyp mielone przyprawy: kmin rzymski, koriander, kardamon. Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Smaż jeszcze przez około 3-4 minuty, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty.
7. Gotową wątróbkę przełóż na talerz i jeśli chcesz, udekoruj świeżą posiekaną kolendrą.
8. Wątrówkę po kaukasku podawaj na ciepło. Doskonale pasuje jako dodatek do pieczywa, ryżu lub kaszy.

Smacznego!

Podobne przepisy

wątróbkę sos
wątróbkę z pieczarkami
wątróbkę z jelenia
wątróbkę z jajkami
wątróbkę kurzą