Przepis na wątróbkę wieprzowa z cebulką w sosie 📖
Składniki:- 500g wątróbki wieprzowej
- 2 dużych cebulek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę dokładnie umyj i pokrój na cienkie plasterki.
2. Cebulki oraz czosnek obierz i pokrój w plasterki.
3. W dużym garnku rozgrzej oliwę i masło.
4. Wrzuć do garnka pokrojoną cebulkę i czosnek, a następnie smaż je na średnim ogniu aż do zeszklenia.
5. Dodaj wątróbkę do garnka i całość smaż przez około 5-7 minut z jednej strony.
6. Przewróć wątróbkę i dalej smaż na drugiej stronie przez kolejne 5-7 minut.
7. Posól, popieprz oraz dodaj suszone zioła do smażonej wątróbki.
8. Mieszaj wszystkie składniki razem przez około 2-3 minuty.
9. Po tym czasie wlej do garnka 1/4 szklanki wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
10. Odkryj garnek i gotuj przez kolejne 5 minut, aby sos delikatnie zgęstniał.
11. Próbuj i dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.
12. Wątróbkę z cebulką podawaj na talerzu, polewając sosem, który powstał podczas gotowania.
Smacznego!