Przepis na wątróbkę z indyka 📖

Przepis na wątróbkę z indyka:

Składniki:
- 400g wątróbki z indyka
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła np. natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)

Przygotowanie:
1. Wątróbkę dokładnie umyj, usuń błonki i pokrój w plastry.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie.
3. Dodaj plastry wątróbki i smaż na złoty kolor z obu stron.
4. Następnie wlej mleko i bulion, przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż wątróbka stanie się miękka.
5. W osobnym naczyniu rozpuść masło, dodaj mąkę i całość wymieszaj, aby powstała gładka masa (tzw. zasmażka).
6. Po 10 minutach gotowania, dodaj zasmażkę do wątróbki, mieszając ją delikatnie, aż sos zgęstnieje.
7. Dopraw całość solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Gotową wątróbkę podawaj na talerzu, można ją udekorować świeżymi ziołami jak np. naktą pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

wątróbkę z indyka z jabłkami
wątróbkę z indyka w sosie
wątróbkę z indyka z cebulką
smażoną wątróbkę z indyka
wątróbkę sos