Przepis na wątróbkę z indyka w sosie 📖

Składniki:
- 500g wątróbki z indyka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- świeży koperek (do dekoracji)

Przygotowanie:
1. Wątróbkę oczyść i pokrój na nieduże kawałki.
2. Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. W głębokiej patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, dopóki nie staną się złociste.
4. Dodaj pokrojoną wątróbkę do patelni i smaż przez około 5-7 minut, do momentu aż będzie miękka.
5. Następnie dodaj do wątróbki bulion drobiowy i śmietanę. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i dusz warzywa przez około 10 minut.
6. W miseczce rozprowadź mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do sosu. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Podawaj danie posypane świeżym koperkiem jako dekorację.

Smacznego!

Podobne przepisy

wątróbkę z indyka
wątróbkę w sosie
smażoną wątróbkę z indyka
wątróbkę z indyka z cebulką
wątróbkę z indyka z jabłkami