Przepis na wątróbkę z jabłkami 📖

Składniki:
- 400g wątróbki drobiowej
- 2 duże jabłka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Wątróbkę dokładnie opłucz i osusz. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
4. W dużym rondlu rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek i podsmażaj, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
5. Dodaj do rondla pokrojoną wątróbkę i smaż, aż będzie lekko zarumieniona z każdej strony. Zmniejsz wtedy ogień.
6. Dodaj do mięsa pokrojone jabłka, posyp tymiankiem i dokładnie wymieszaj.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż wątróbka będzie miękka, a jabłka lekko zmiękną.
8. Po ugotowaniu, danie można podać na gorąco. Można je także schłodzić i podać jako dodatek do kanapek lub sałatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

wątróbkę z indyka z jabłkami
wątróbkę z kurczaka z jabłkami
wątróbkę sos
wątróbkę z miodem
wątróbkę w mleku