Przepis na wątróbkę z miętusa 📖
Przepis na wątróbkę z miętusa:Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę umyj i oczyść z błon. Pokrój ją na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
4. Dodaj pokrojoną wątróbkę do patelni i smaż na średnim ogniu, aż się zrumieni.
5. Zalej całość białym winem, dodaj tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
6. Gotuj aż alkohol odparuje i wątróbka będzie miękka (około 10-15 minut).
7. Podawaj na gorąco, np. z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym lub surówką.
Smacznego!