Przepis na wegański sernik 📖
Oto przepis na wegański sernik:Składniki:
- 300g orzechów nerkowca (namoczonych na co najmniej 4 godziny)
- 200g herbatników bez jajek i bez mleka
- 150g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 400g jedwabistego tofu
- 200ml mleka roślinnego (np. sojowego lub migdałowego)
- 150g syropu klonowego lub innego naturalnego słodzika (np. daktyli lub suszonych fig)
- Sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: owoce lub dżemy do dekoracji
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Wysmaruj formę do pieczenia olejem kokosowym.
3. W mikserze zmiel orzechy nerkowca i herbatniki na jednolitą masę.
4. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i wymieszaj do połączenia składników.
5. Wyłóż otrzymaną masę na dno formy do pieczenia, a następnie wyrównaj ją łyżką.
6. W osobnej misce połącz tofu, mleko roślinne, syrop klonowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
7. Wlej przygotowaną masę serową na herbatnikową podstawę.
8. Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, aż wierzch delikatnie zbrązowieje.
9. Po upieczeniu, wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
10. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 4 godziny przed podaniem.
11. Przed podaniem udekoruj sernik owocami lub ulubionym dżemem.
Smacznego!