Przepis na wegańskie makaroniki 📖
Przepis na wegańskie makaroniki:Składniki:
- 1 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka migdałowego mleka, słodzonego lub niesłodzonego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- kilka kropel soku z cytryny
- barwniki spożywcze w żądanych kolorach (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z cukrem pudrem.
2. Dodaj migdałowe mleko, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż otrzymasz gładką i jednolitą konsystencję.
3. Jeśli chcesz, aby makaroniki miały różne kolory, podziel masę na kilka mniejszych misek i dodaj do każdej po kilka kropli różnych barwników spożywczych. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz pożądane kolory.
4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę do formowania małych dyszek.
5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuj makaroniki, zostawiając trochę miejsca między nimi, ponieważ będą się rozszerzały podczas pieczenia.
6. Pozostaw makaroniki na blasze przez 30 minut, aby osiągnęły lekko chrupiącą powierzchnię.
7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 150°C.
8. Po odpoczęciu w piekarniku piecz makaroniki przez około 15-20 minut, aż będą sztywne i delikatnie rumiane na zewnątrz.
9. Wyłącz piekarnik i pozostaw makaroniki w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
10. Gdy makaroniki już wystygną, możesz zrobić nadzienie z wegańskiego kremu, jeśli chcesz mieć makaroniki nadziane. Upewnij się, że nadzienie jest również wegańskie.
11. Po ostudzeniu i nadzieniu, możesz rozkoszować się wegańskimi makaronikami!
Smacznego!