Przepis na wege makaron ryżowy 📖

Przepis na wege makaron ryżowy:

Składniki:
- 250g makaronu ryżowego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 200g groszku cukrowego (mrożonego lub świeżego)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odłóż na bok.
2. W dużym rondlu lub woku rozgrzej olej roślinny.
3. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj marchewki i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż staną się delikatne.
5. Dodaj paprykę i groszek cukrowy, smaż przez kilka minut, aż warzywa staną się miękkie.
6. Dodaj ugotowany makaron ryżowy i sos sojowy, dokładnie wymieszaj.
7. Smaż przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą i podsmażą.
8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Przełóż na talerze i podawaj jako danie główne lub jako dodatek do innych dań.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron ryżowy
makaron ryżowy i tofu
tofu makaron ryżowy
makaron ryżowy ze szpinakiem
makaron ryżowy z kurczakiem