Przepis na wołowina po burgundzku kwestia smaku 📖

Składniki:
- 500 g wołowiny, pokrojonej w kostkę
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 500 ml czerwonego wina
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanym oleju i masle podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Wyjmij go z garnka i odłóż na bok.
2. W tej samej patelni obsmaż pokrojoną w kostkę wołowinę, aby uzyskała złoty kolor ze wszystkich stron. Wyjmij mięso i odłóż na bok.
3. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
4. Wróć mięso i boczek do garnka. Posyp mąką i wymieszaj, tak aby mięso i warzywa były pokryte równomiernie.
5. Wlej wino i bulion do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj posiekany świeży tymianek i suszony tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Podawaj wołowinę po burgundzku z ulubionym dodatkiem, na przykład purée ziemniaczanym, kluskami lub pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

wołowinę po burgundzku
wz kwestia smaku
majonez kwestia smaku
pierogi kwestia smaku
krupnik kwestia smaku