Przepis na wołowinę po burgundzku 📖

Składniki:
- 500g wołowiny (najlepiej zrazów)
- 200g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 250ml czerwonego wina
- 250ml bulionu wołowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- gałązka świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku

1. Wołowinę pokrój w kostkę o średniej wielkości.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej i łyżkę masła. Wrzuć pokrojoną wołowinę i obsmaż ją na średnim ogniu, aż lekko się zrumieni. Przełóż mięso do garnka.
3. Na tej samej patelni dodaj drugą łyżkę masła. Gdy się rozpuści, dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek i pokrojone w pół plasterki pieczarki. Smaż przez około 5 minut, aż cebula i grzyby zmiękną.
4. Dodaj przecier pomidorowy i smaż przez kolejne 2 minuty.
5. Przełóż zawartość patelni do garnka z mięsem.
6. W garnku z mięsem i sosem dodaj marchewki pokrojone w plastry oraz gałązkę tymianku. Wlej wino i bulion. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Całość delikatnie zamieszaj, przykryj garnek pokrywą i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Jeśli sos jest zbyt płynny, można zagęścić go, rozpuszczając w małej miseczce łyżkę mąki w trochę zimnej wody i dodając je do potrawy.
9. Po ugotowaniu usuniemy gałązkę tymianku i serwujemy gorące, podając z ziemniakami lub kluskami.

Smacznego!

Podobne przepisy

wołowina po burgundzku kwestia smaku
wołowinę
najprostszy wołowinę
wołowinę po seczuańsku
wołowinę na parze