Przepis na wołowinę z warzywami po chińsku 📖

Składniki:
- 500g wołowiny, pokrojonej w paseczki
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 2 marchewki, pokrojone w cienkie paseczki
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W dużej patelni lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu.
2. Dodaj czosnek i cebulę, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj marchewki i paprykę, smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą lekko chrupiące.
4. Dodaj wołowinę i smaż przez około 5 minut, aż mięso będzie zarumienione ze wszystkich stron.
5. W małej misce wymieszaj sos sojowy z cukrem.
6. Wlej sos sojowy do patelni z wołowiną i warzywami, mieszaj wszystko razem.
7. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty, aż składniki dobrze się połączą.
9. Gotowe danie możesz podać jako samodzielne danie lub z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

Podobne przepisy

wołowinę po chińsku
makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku
pierś z indyka z warzywami po chińsku
wołowinę z warzywami
wołowinę duszoną z warzywami