Przepis na wołowinę po chińsku 📖

Składniki:
- 500g wołowiny (najlepiej rostbef) pokrojonej w cienkie paski
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka świeżego imbiru, startego
- 1 duża cebula, pokrojona w paseczki
- 1 papryka, pokrojona w plastry
- 100g brokułów, podzielonych na różyczki
- 2 marchewki, pokrojone w cienkie paski
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody

Instrukcje:
1. W dużym rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu.
2. Dodaj czosnek i imbir, smaż przez kilka sekund, aż poczujesz aromat.
3. Dodaj wołowinę i smaż przez około 3-4 minuty, aż mięso będzie lekko podsmażone ze wszystkich stron. Przełóż na talerz.
4. W ten sam sposób podsmaż cebulę, paprykę, brokuły i marchewki przez kilka minut, aż warzywa zmiękną nieco.
5. Dodaj mięso z powrotem do rondla.
6. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, sos rybny i mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie.
7. Wlej mieszankę sosów do rondla z mięsem i warzywami.
8. Gotuj całość przez kolejne 2-3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć i wszystkie składniki będą równomiernie pokryte.
9. Przełóż wołowinę po chińsku na talerz i podawaj jako danie główne z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Smacznego!

Podobne przepisy

wołowinę z warzywami po chińsku
kurczak po chinsku
zeberka po chinsku
tofu po chińsku
pulpety po chinsku