Przepis na wolowy strogonow 📖
Przepis na wołowy stroganoff:Składniki:
- 500 g wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- sól, pieprz
- papryka wędzona (opcjonalnie)
- łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Pokrój wołowinę w paski i delikatnie posyp solą i pieprzem.
2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
3. W rondlu rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj wołowinę i smaż aż mięso zmięknie i nabierze koloru.
5. Posyp mąką i dokładnie wymieszaj.
6. Wymieszaj bulion z kwaśną śmietaną i dodaj do mięsa.
7. Dodaj koncentrat pomidorowy i sos worcestershire.
8. Smaż na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i wołowina będzie miękka.
9. Na koniec dodaj paprykę wędzoną i posyp natką pietruszki.
Podawaj z kluskami lub ryżem. Smacznego!