Przepis na wrapy bez miesa 📖
Przepis na wrapy bez mięsa:Składniki:
- 4 tortille pszennych
- 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 żółta papryka, pokrojona w paski
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 małe awokado, pokrojone w plastry
- 1 garść świeżej rukoli
- Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z limonki
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Na dużą patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż cebulę, papryki oraz ryż na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
2. W międzyczasie przygotuj sos. W małej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, sok z limonki, sól i pieprz. Odstaw na chwilę.
3. Nałóż połowę zawartości smażonej mieszanki na jedną tortillę, rozsmaruj sos na wierzchu, a następnie dodaj połowę plastra awokado.
4. Dodaj kilka listków rukoli i delikatnie zawiń tortillę, tak aby składniki były dobrze zawinięte.
5. Powtórz te same kroki dla pozostałych tortilli.
6. Gotowe! Wrapy można podać od razu lub przechować w lodówce do późniejszego spożycia.
Smacznego!