Przepis na wypieki wielkanocne 📖

Przepis na babkę wielkanocną:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 6 jaj
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- masło i mąka do wysmarowania i posypania formy

Przygotowanie:
1. W misce umieść mąkę i proszek do pieczenia, przesiej przez sitko.
2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Dodaj po jednym jaju, cały czas miksując.
4. Następnie, do masła z jajkami, dodaj ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszaj.
5. Powoli dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem, w miarę mieszania składników.
6. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy babkowej.
7. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut, aż babka nabierze złocistej barwy i będzie sucha wewnątrz.
8. Po upieczeniu, wyjmij babkę z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Babka wielkanocna jest gotowa do podania! Można polać ją lukrem lub posypać cukrem pudrem przed serwowaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

buraczki wielkanocne
muffinki wielkanocne
chlebki wielkanocne
pierogi wielkanocne
wielkanocne dania