Przepis na yellow curry paste 📖
Aby przygotować yellow curry paste, będziesz potrzebował następujących składników:- 4 suche papryczki chilli (możesz dostosować ilość, w zależności od preferowanego poziomu ostrości)
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka nasion kardamonu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i posiekanego
- 2 cm łodygi trawy cytrynowej, posiekanej
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
Instrukcja:
1. Podsmaż na suchej patelni nasiona kminu, kolendry, kopru i kardamonu, aż zaczną wydzielać aromat. Następnie zmiel je w młynku lub moździerzu na proszek.
2. W blenderze dodaj młodą pastę chili, kurkumę, imbir, czosnek, posiekany imbir, trawę cytrynową, startą skórkę z limonki, sól, cukier i posiekane prażone przyprawy.
3. Mieszaj wszystko w blenderze, aż powstanie gładka pasta.
4. Jeśli potrzebujesz bardziej płynnej konsystencji, dodaj do pasty odrobinę oleju roślinnego.
Twoja yellow curry paste jest gotowa do użycia! Możesz przechowywać ją w lodówce do dwóch tygodni lub zamrozić na później.