Przepis na curry yellow 📖
Składniki:- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 200g cukinii, pokrojonej w plastry
- 400ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki curry yellow
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku
- Gałązka świeżej kolendry, do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.
2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
3. Dodaj marchewki i paprykę czerwoną, smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Dodaj pokrojoną cukinię i smaż przez kolejne 2 minuty.
5. W osobnej miseczce wymieszaj mleko kokosowe, curry yellow, kurkumę i kolendrę w proszku.
6. Dodaj mieszankę mleczną do garnka z warzywami i dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj sos sojowy, sól i pieprz do smaku.
8. Gotuj curry na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje i warzywa będą miękkie.
9. Podawaj gorące curry yellow, posypane świeżą kolendrą do dekoracji.
10. Możesz podawać curry z ryżem lub naanem.
Smacznego!