Przepis na zakwas na żurek kwestia smaku 📖
Przepis na zakwas na żurek:Składniki:
- 1 kg żytniej mąki
- 1 litr ciepłej wody
- 1 małe cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kwasu chlebowego (czystek)
Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj wodę z mąką, a następnie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.
2. Pokryj naczynie ściereczką i pozostaw na około 3-4 dni w ciepłym miejscu.
3. Po tym czasie zamieszaj zakwas i odcedź go przez sitko.
4. Do uzyskanego płynu dodaj sól, cukier i kwas chlebowy. Dokładnie wymieszaj.
5. Ponownie pozostaw zakwas na 1-2 dni w ciepłym miejscu do fermentacji.
6. Po upływie tego czasu zakwas na żurek będzie gotowy do użycia.
Przepis ten gwarantuje świetny, tradycyjny smak zakwasu na żurek.