Przepis na żurek wielkanocny kwestia smaku 📖

Przepis na żurek wielkanocny:

Składniki:
- 1 kg kiełbasy białej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 g zakwasu żurkowego
- 200 g mąki żytniej
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- kilka plasterków chleba razowego

Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na oleju rzepakowym w dużym garnku.
2. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i dodaj do garnka z kiełbasą. Smaż razem aż cebula zmięknie.
3. Do garnka dodaj zakwas żurkowy, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz i sól. Całość zalej wodą (ok. 2-3 litry) i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
4. W międzyczasie przygotuj zacierkę: w misce wymieszaj mąkę z odrobiną wody, tak aby powstała gęsta masa.
5. Świeżo przygotowaną zacierkę dodaj do garnka z zupą, ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Gotuj jeszcze przez kolejne 10 minut.
6. Podawaj żurek z kawałkami kiełbasy, posypany natką pietruszki, ewentualnie ze świeżym jajkiem na twardo oraz plastrem chleba razowego.

Smacznego!

Podobne przepisy

mazurek wielkanocny kwestia smaku
żurek kwestia smaku
zakwas na żurek kwestia smaku
wielkanocny żurek
zurek wielkanocny