Przepis na żurek wielkanocny kwestia smaku 📖
Przepis na żurek wielkanocny:Składniki:
- 1 kg kiełbasy białej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 g zakwasu żurkowego
- 200 g mąki żytniej
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- kilka plasterków chleba razowego
Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na oleju rzepakowym w dużym garnku.
2. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i dodaj do garnka z kiełbasą. Smaż razem aż cebula zmięknie.
3. Do garnka dodaj zakwas żurkowy, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz i sól. Całość zalej wodą (ok. 2-3 litry) i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
4. W międzyczasie przygotuj zacierkę: w misce wymieszaj mąkę z odrobiną wody, tak aby powstała gęsta masa.
5. Świeżo przygotowaną zacierkę dodaj do garnka z zupą, ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Gotuj jeszcze przez kolejne 10 minut.
6. Podawaj żurek z kawałkami kiełbasy, posypany natką pietruszki, ewentualnie ze świeżym jajkiem na twardo oraz plastrem chleba razowego.
Smacznego!