Przepis na zakwas na żurek przyślij 📖

Oto przepis na zakwas na żurek:

Składniki:
- 500 g żytniej mąki razowej
- 2-3 kromki chleba żytniego
- 1 l ciepłej wody
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
1. Roztartą mąkę razową umieść w dużej misce.
2. Chleb żytni pokrój w kostkę lub pokrusz na mniejsze kawałki i dodaj do miski z mąką.
3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, a następnie dodaj do reszty składników.
4. Całość zalej ciepłą wodą, dodaj sól i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Przykryj miskę czystą ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw na 24-48 godzin w ciepłym miejscu.
6. Co kilka godzin można zamieszać zakwas drewnianą łyżką.
7. Po upływie 24-48 godzin zakwas powinien być odpowiednio kwaśny i gotowy do użycia.

Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce, aby przedłużyć jego trwałość. Można go wykorzystać do przygotowania tradycyjnego żurku, dodając go do zupy w odpowiedniej ilości. Smacznego!

Podobne przepisy

żurek zakwas
zakwas na żurek
zakwas na żurek dorotki
prosty zakwas na żurek
zakwas zytni na zurek