Przepis na zakwas zytni na zurek 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 mała cebula
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 plasterki chleba żytniego
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę żytnią razową z wodą, a następnie dodaj sól. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie gęsta masa bez grudek.
2. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Podczas fermentacji masa powinna zaczynać fermentować i delikatnie bulgotać.
3. Po kilku dniach, kiedy masa jest gotowa, przecedź ją przez sitko, aby oddzielić płyn zawierający zakwas od reszty składników. Odpadły składniki usuń.
4. Do płynu z zakwasu dodaj cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Przełóż zakwas raz jeszcze do czystej miski i przykryj ściereczką. Pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej, aby zakwas mógł się dalej fermentować i nabierać smaku.
6. Gdy zakwas będzie gotowy, możesz go użyć do przygotowania tradycyjnego żurku. Podawaj go z plasterkami chleba żytniego.
Smacznego!