Przepis na zalewajka 📖

Przepis na zalewajkę:

Składniki:
- 2 litry wody
- 1 kostka rosołowa
- 2 średnie cebule
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- sól do smaku

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zagotuj wodę.
2. Dodaj kostkę rosołową i wymieszaj, aż się rozpuści.
3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
4. Wbij ziarna ziela angielskiego i pieprzu czarnego w cebulę.
5. Dodaj cebulę, liście laurowe, ocet, cukier i sól do garnka z wodą.
6. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
7. Przecedź zalewajkę przez sitko.
8. Podawaj do mięsa lub wędlin.

Smacznego!

Podobne przepisy

zalewajka na maślance
danie zalewajka
zalewajka dla dzieci
zalewajka na kaszance
zalewajka z kiełbasą