Przepis na zalewe pomidorową do ryb 📖

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego bazylii
- 1/2 łyżeczki aromatycznej lub słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez chwilę, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj pomidory do rondla i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, aż zaczną się rozpadać.
5. Dodaj ocet winny, cukier, sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylię i paprykę. Dokładnie wymieszaj.
6. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.
7. Zupę można podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Można również przetrzeć przez sito, jeśli nie lubisz kawałków pomidorów w zalewie.

Twoja pomidorowa zalewa do ryb jest gotowa! Możesz ją podać jako dodatek do smażonych ryb lub użyć jej do marynowania przed pieczeniem. Smacznego!

Podobne przepisy

zalewę do sushi
fit pomidorowa
pomidorową
salse pomidorowa
pomidorową z pomidorów