Przepis na zalewe pomidorową do ryb 📖
Składniki:- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego bazylii
- 1/2 łyżeczki aromatycznej lub słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez chwilę, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj pomidory do rondla i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, aż zaczną się rozpadać.
5. Dodaj ocet winny, cukier, sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylię i paprykę. Dokładnie wymieszaj.
6. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.
7. Zupę można podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Można również przetrzeć przez sito, jeśli nie lubisz kawałków pomidorów w zalewie.
Twoja pomidorowa zalewa do ryb jest gotowa! Możesz ją podać jako dodatek do smażonych ryb lub użyć jej do marynowania przed pieczeniem. Smacznego!