Przepis na pomidorową 📖

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 papryka
- 1 pietruszka
- gałązka selera
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie

Przygotowanie:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną marchew, pietruszkę, seler i paprykę.
3. Do garnka wlewamy litr wody i dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
4. Następnie dodajemy pomidory, liść laurowy, ziele angielskie oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Gotujemy pomidorową jeszcze przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Na koniec zdejmujemy liść laurowy i ziele angielskie, a zupę blendujemy na gładką masę.
7. Podajemy pomidorową z np. świeżym koperkiem i grzankami.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit pomidorowa
tarta pomidorowa
pomidorowa z tabasco
pomidorowa z wolnowaru
pomidorową po angielsku