Przepis na zapiekankę makaronową z serem 📖
Przepis na zapiekankę makaronową z serem:Składniki:
- 300g makaronu (np. rurki, muszelki)
- 200g sera żółtego, np. gouda lub cheddar, startego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- bułka tarta do posypania
1. Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzamy.
2. W rondlu rozpuszczamy masło. Gdy się roztopi, dodajemy mąkę i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę.
3. Stopniowo wlewamy mleko, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
4. Doprawiamy sos solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i gałką muszkatołową, mieszamy.
5. Dodajemy połowę startego sera do sosu i mieszamy, aż ser się rozpuści.
6. Odstawiamy sos z ognia.
7. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy ugotowany makaron.
8. Polewamy makaron przygotowanym sosem serowym, równomiernie rozprowadzając.
9. Posypujemy zapiekankę pozostałym startym serem.
10. Na wierzch posypujemy bułką tartą.
11. Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, aż zapiekanka nabierze złotego koloru.
12. Po upieczeniu wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i pozostawiamy ją na chwilę, aby przestygła i stężała.
13. Podajemy na ciepło.
Smacznego!