Przepis na zapiekankę na obiad 📖

Oto przepis na pyszną zapiekankę na obiad:

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g mięsa mielonego (np. wołowe)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany
- 100 g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plasterki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić.
2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
3. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone, smażyć aż będzie dobrze podsmażone. Następnie dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut.
4. Wlać bulion warzywny i śmietanę do mięsa i pieczarek. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotować przez około 5 minut, aż sos się zagęści. Doprawić solą i pieprzem.
5. W naczyniu do zapiekania układać warstwami placki ziemniaczane, a na nich mięso z pieczarkami. Powtarzać, aż skończą się składniki, zakończyć warstwą ziemniaków.
6. Całość posypać startym serem.
7. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekać przez około 30 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

Gotową zapiekankę podawać na gorąco. Smacznego!

Podobne przepisy

zapiekankę
zapiekanke fit
zapiekankę ryż
fit zapiekankę
zapiekankę na urodziny