Przepis na zapiekankę warzywną 📖
Przepis na zapiekankę warzywną:Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 cukinia,
- 1 papryka czerwona,
- 2 pomidory,
- 200 g sera żółtego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
2. Cebule obierz i pokrój w piórka, a marchewki w plasterki.
3. Cukinię i paprykę umyj, pokrój w kostkę.
4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.
5. Dodaj marchewkę, cukinię i paprykę. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do usmażonych warzyw i duś wszystko razem przez 5 minut.
7. Wymieszaj ugotowane ziemniaki z warzywną mieszanką, dopraw solą i pieprzem.
8. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia.
9. Ser żółty zetrzyj na tarce i posyp nim zapiekankę.
10. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut w temperaturze 180°C, aż ser się roztopi i zapiekanka nabierze złocistego koloru.
11. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podawaj gorącą.
Smacznego!