Przepis na zapiekanke z jajek 📖

Przepis na zapiekankę z jajek:

Składniki:
- 6 jajek
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 100g boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki startego żółtego sera

Instrukcje:
1. W rondelku podsmaż boczek na oliwie, aż stanie się chrupiący. Wyjmij go z rondelka i odłóż na bok.
2. Na pozostałej oliwie smaż cebulę i paprykę na średnim ogniu, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
3. W misce roztrzep jajka razem z mlekiem. Dopraw solą i pieprzem.
4. Dodaj podsmażoną cebulę, paprykę i chrupiący boczek do jajek. Wymieszaj dokładnie.
5. Przelej mieszankę jajeczną do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem.
6. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika, rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-25 minut, aż zapiekanka nabierze złocistego koloru i jajka się ścięną.
7. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podawaj ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

zapiekankę ryż
zapiekanke fit
fit zapiekankę
zapiekankę
zapiekanke z gnocchi