Przepis na zapiekankę z makaronem 📖
Oto przepis na tradycyjną zapiekankę z makaronem:Składniki:
- 250 g makaronu (np. penne, makaron świderki)
- 200 g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina lub mieszanka obu)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonej oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 150 g startego żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużym garnku gotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź gotowany makaron.
2. W dużym rondlu na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek na oleju, aż staną się miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj mielone mięso i podsmaż, aż będzie dobrze zrumienione. Posól i dopraw pieprzem.
4. Dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
5. Dodaj ugotowany makaron do sosu mięsnego i dokładnie wymieszaj.
6. Przełóż mieszankę makaronową do żaroodpornego naczynia.
7. Posyp startym żółtym serem.
8. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 15-20 minut, aż ser będzie złocisty i roztopiony.
9. Wyjmij z piekarnika i lekko przestygnij przed podaniem.
Smacznego!