Przepis na zapiekanki bez pieczarek 📖

Oto przepis na zapiekanki bez pieczarek:

Składniki:
- 1 bagietka
- 200g wędliny (np. szynka, salami, boczek)
- 150g sera żółtego, startego
- 2 jajka
- 200ml śmietany kremówki
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Przekrój bagietkę na kromki o grubości około 2 cm.
3. Rozłóż kromki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pokrój wędlinę na cienkie plasterki i rozłóż je równomiernie na kromkach.
5. Posyp kromki startym serem żółtym.
6. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, cebulę oraz odrobinę soli i pieprzu.
7. Polej zapiekanki przygotowanym sosem.
8. Włóż blaszkę do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zapiekanki lekko się zarumienią.
9. Wyjmij zapiekanki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
10. Podawaj ciepłe zapiekanki jako przystawkę lub danie główne.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo bez pieczarek
zapiekankę bez pieczarek
uszka z pieczarek
tatar z pieczarek
mielone z jajek i pieczarek