Przepis na zapiekanki chleba 📖

Przygotowanie zapiekanek chlebowych jest proste i wymaga niewielu składników. Oto przepis:

Składniki:
- 8 kromek chleba
- 200g sera żółtego, startego
- 100g szynki, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Kromki chleba ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. W małej misce wymieszaj majonez, musztardę i przeciśnięty czosnek.
4. Na każdej kromce chleba rozsmaruj cienką warstwę przygotowanego sosu.
5. Następnie posyp je startym serem.
6. Na serze umieść kawałki szynki, a na nich posyp cebulą.
7. Posyp wszystko suszonym oregano.
8. Zapiekanki wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10-12 minut, aż ser się roztopi i zapieka się na rumiano.
9. Wyjmij z piekarnika, pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie podawaj.

Zapiekanki chlebowe są doskonałym daniem na lunch, kolację lub jako przekąska na imprezach. Smacznego!

Podobne przepisy

pyszne zapiekanki z chleba tostowego
upieczenie chleba
karkówkę do chleba
golonkę do chleba
bimber z chleba