Przepis na zdrowe racuchy z jabłkami 📖
Przepis na zdrowe racuchy z jabłkami:Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczek cynamonu
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plastry
- Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce roztrzep jajko, a następnie dodaj mleko, zamieszaj dokładnie.
2. Połącz zawartość dwóch misek i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, tworząc gładkie i jednolite ciasto. Pozostaw je na 10-15 minut, aby odpoczęło.
3. W dużą patelnię wlej niewielką ilość oleju kokosowego lub roztop masło klarowane na średnim ogniu.
4. Na patelnię nabierz łyżkę ciasta i rozłóż je, tworząc małe placki. Na każdy plac połóż plaster jabłka, delikatnie wciskając go w ciasto.
5. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron, około 2-3 minuty z każdej strony.
6. Przelej racuchy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Powtarzaj ten proces aż zużyjesz całe ciasto.
8. Podawaj racuchy z jogurtem naturalnym lub miodem jako zdrową, słodką przekąskę. Smacznego!