Przepis na żeberka grillowane 📖

Przepis na żeberka grillowane:

Składniki:
- 1,5 kg żeber wieprzowych
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki miodu
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
1. W misce mieszamy sos sojowy, miód, posiekany czosnek, olej roślinny, mieloną paprykę, sól i pieprz.
2. Żeberka myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Polewamy je przygotowanym wcześniej sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy w lodówce na minimum 2 godziny (im dłuższy czas marynowania, tym lepszy smak).
3. Po upływie czasu marynowania żebra wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na 15-20 minut, aby się ogrzały do temperatury pokojowej.
4. Grill rozgrzewamy do średniej temperatury. Żebra kładziemy na grillu i smażymy około 15 - 20 minut, odwracając co jakiś czas, aż będą pięknie zrumienione z obu stron.
5. Podczas grillowania można dodatkowo polewać żeberka marynatą, aby nadać im intensywniejszy smak.
6. Gotowe żeberka grillowane wyjmujemy z grilla i kroimy na kawałki. Podajemy je gorące jako główne danie lub jako dodatek do innych potraw.

Smacznego!

Podobne przepisy

grillowane jajko
grillowane tofu
kotleciki mielone grillowane
polędwiczki wieprzowe grillowane
grillowane kotlety mielone