Przepis na żeberka jak u mamy 📖
Przygotowanie:Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny (do smażenia)
1. W dużym naczyniu wymieszaj sos sojowy, keczup, miód, musztardę, suszony tymianek, słodką paprykę oraz drobno posiekane ząbki czosnku.
2. Żebra umyj i pokrój na porcje. Następnie dodaj do przygotowanego wcześniej sosu i dokładnie wymieszaj, aby całe mięso zostało pokryte mieszanką.
3. Odstaw zamarynowane żeberka na minimum 30 minut (im dłużej, tym smaczniejsze będą).
4. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
5. Dodaj cebulę i podsmażaj, aż będzie miękka i lekko złocista.
6. W międzyczasie na osobnej, dużej patelni rozgrzej olej roślinny.
7. Kiedy patelnia będzie mocno rozgrzana, dodaj zamarynowane żeberka (bez nadmiaru sosu) i smaż z obu stron, aż staną się rumiane.
8. Następnie na tej samej patelni, zmniejsz temperaturę i dodaj podsmażoną wcześniej cebulę.
9. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż żeberka będą miękkie i soczyste.
10. Podawaj gorące, posypując je świeżo zmielonym pieprzem i posypując szczypiorkiem.
11. Smacznego!