Przepis na żeberka masterchef 📖
Przepis na żeberka masterchef:Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra (według smaku)
Instrukcje:
1. Przygotuj marinatę, mieszając w misce posiekany czosnek, miód, sos sojowy, ketchup, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, oraz proszek do pieczenia.
2. Zalej żeberka przygotowaną mieszanką, dokładnie je obsypując z każdej strony.
3. Przełóż żeberka do lodówki i pozostaw je w marynacie przez minimum 4 godziny lub najlepiej całą noc, aby aromaty dobrze wniknęły w mięso.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
5. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego i polej pozostałym sosem z marynaty.
6. Całość piecz w nagrzanym piekarniku przez około 1,5 - 2 godziny, aż żeberka staną się soczyste i miękkie.
7. Co jakiś czas polewaj żeberka sosem, aby nie wyschły.
8. Po upieczeniu, wyjmij żeberka z piekarnika i odstaw na chwilę, aby odpoczęły.
9. Przed podaniem możesz je jeszcze raz polać sosem z naczynia i podać np. z sałatką oraz ulubionymi dodatkami.
Smacznego!