Przepis na żeberka na ostro 📖

Oto przepis na żeberka na ostro:

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka stołowa miodu
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj sos sojowy, czosnek, sok z limonki, miód, ostrą paprykę, mielony kmin rzymski, suszone oregano, sól i pieprz.
2. Umieść żeberka w dużym naczyniu i wlej przygotowany wcześniej sos, dokładnie je mieszając, aby dobrze je nasączył.
3. Odstaw żeberka na minimum 1 godzinę do lodówki, aby się marynowały. Najlepiej zostawić je na 4-6 godzin lub nawet na całą noc.
4. Jeśli masz grill, możesz smażyć żeberka na nim, aż będą dobrze przyrumienione. Możesz także użyć piekarnika nagrzanego do 180°C i piec żeberka przez około 45–60 minut, aż będą miękkie i soczyste.
5. Podawaj gorące żeberka na ostro z ulubionymi dodatkami, na przykład z frytkami i sosem barbecue.

Smacznego!

Podobne przepisy

nuggetsy ostro
naleśniki na ostro
owsiankę na ostro
orzeszki na ostro
rosół na ostro