Przepis na żeberka okrasa 📖

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Żeberka dokładnie umyj i osusz.
2. Czosnek dokładnie posiekaj na drobne kawałki.
3. W misce wymieszaj czosnek, musztardę, miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, paprykę, sól i pieprz.
4. Do miski dodaj żeberka i dokładnie wymieszaj, aby każde żeberko było pokryte marinadą. Możesz zostawić żeberka w misce na około 30 minut, aby się przegryzły aromatami.
5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
6. Po upływie 30 minut wyjmij żeberka z miski i ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową.
7. Polej żeberka pozostałą marinadą, aby były równomiernie nasączone.
8. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 60 minut, aż żeberka nabiorą złocisto-brązowego koloru i będą miękkie w środku.
9. Gotowe żeberka podawaj np. z ziemniakami i surówką. Smacznego!

Podobne przepisy

okrasa nalesniki
kopytka okrasa
dorsza okrasa
omlet okrasa
hamburger okrasa