Przepis na żeberka sarny 📖

Składniki:
- 1 kg żeber sarny
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
1. Żeberka umyj pod bieżącą wodą i osusz.
2. W dużej misce wymieszaj czosnek, sos sojowy, miód, ocet winny, płatki chili, sól i pieprz.
3. Do przygotowanego sosu dodaj żeberka i dokładnie obtocz je, aby były równomiernie pokryte.
4. Odstaw żeberka w marynacie na co najmniej 4 godziny (najlepiej na noc), aby się dobrze nasączyły.
5. Po upływie czasu marynowania rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
6. Na blaszce wyłóż folię aluminiową i ułóż na niej żeberka.
7. Piecz żeberka przez około 45-60 minut, aż będą miękkie i delikatne.
8. Co jakiś czas polewaj je marynatą, aby były soczyste i aromatyczne.
9. Po upieczeniu możesz polać żeberka resztką marynaty lub podać ją jako sos.

Podawaj żeberka sarny z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczona marchewka, ziemniaki lub surówka. Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka z sarny
tatar z sarny
wątróbkę z sarny
tatara z sarny
gulasz z sarny