Przepis na zeberka slodko kwasne 📖

Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka suszonej papryki chili (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie paski
- 1 papryka żółta, pokrojona w cienkie paski
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody
- sezam do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Żeberka umyj, osusz i pokrój na porcje.
2. W miseczce wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy, czosnek, imbier, paprykę chili, sól i pieprz.
3. Zalej marynatą żeberka i odstaw na minimum 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.
4. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż żeberka na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zarumienione. Przełóż usmażone żeberka na talerz.
5. Do tej samej patelni dodaj cebulę, paprykę i marchewkę. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
6. Wlej mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie do warzyw i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
7. Dodaj usmażone żeberka do patelni i posyp wszystko sezamem.
8. Przełóż wszystko na duży talerz i podawaj gorące. Możesz podać ze smażonym ryżem lub kaszą jaglaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogorki konserwowe slodko-kwasne
żeberka na słodko
żeberka słodko ostre
kwaśne jaja
drinki kwasne