Przepis na zeberka w piwie 📖

Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml ciemnego piwa
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Żeberek dokładnie umyć i osuszyć.
2. Cebule pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać.
3. W dużym naczyniu wymieszać musztardę, miód, sos sojowy, olej, cebulę i czosnek.
4. Dodać żeberek do mieszanki i dobrze je w niej obtoczyć. Odstawić na minimum 30 minut, aby mięso nabrało smaku.
5. W dużym garnku rozgrzać olej i obsmażyć żeberek z każdej strony, aż staną się rumiane.
6. Dodać piwo i doprowadzić do wrzenia.
7. Następnie zmniejszyć ogień i gotować żeberek pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. W razie potrzeby można dolać trochę wody.
8. Po ugotowaniu żeberek wyjąć z sosu i podgrzewać go jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
9. Żeberek podać polane sosem i posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka w piwie i miodzie z piekarnika
golonkę w piwie
ciasteczka na piwie
gulasz na piwie
pączki na piwie