Przepis na żeberka wieprzowe 📖
Składniki:- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, paprykę, pieprz i sól.
2. Żeberka umyj i osusz.
3. W dużym naczyniu wymieszaj żeberka z wcześniej przygotowanym sosem, dokładnie je obtaczając.
4. Odstaw marynowane żeberka na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc), aby składniki dobrze się przegryzły.
5. Po upływie czasu marynowania, żebra układamy na ruszcie na grillu lub w piekarniku na naczyniu żaroodpornym.
6. Grilluj lub piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45-60 minut, odwracając żeberka co 15 minut i smarując je pozostałym sosem.
7. W trakcie grillowania lub pieczenia warto od czasu do czasu spryskać żeberka wodą, aby nie przypaliły się zbytnio.
8. Po upieczeniu żeberka powinny mieć złocisto-brązowy kolor i chrupiącą skórkę.
9. Podawaj gorące, najlepiej jako danie główne z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami lub surówką.
Smacznego!