Przepis na żeberka z cebulą 📖

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Żeberka umyj i osusz. Następnie pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
2. Cebule obierz i pokrój w piórka, a czosnek posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, a następnie smaż je na złoty kolor.
4. Do cebuli dodaj paprykę, sól oraz pieprz. Mieszaj wszystko przez chwilę, aby przyprawy się rozprowadziły.
5. Dodaj do garnka żeberka i podsmaż przez kilka minut z obu stron na średnim ogniu.
6. Zmniejsz ogień i wlej bulion drobiowy. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
7. W misce rozrabiamy mąkę z niewielką ilością wody, aby uzyskać gładką pastę.
8. Gdy żeberka będą gotowe, wyjmij je z garnka na talerz.
9. Do wywaru w garnku dodaj przygotowaną pastę z mąki i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
10. Przed podaniem możesz włożyć żeberka z powrotem do garnka, aby nabrały smaku sosu, lub podać je osobno z sosem na wierzchu.

Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka pieczone z cebulą
mielone z cebulą
jajecznicę z cebulą
indyka z cebula
dorsza z cebula