Przepis na żeberka z fasolką 📖
Składniki:- 1 kg żeber wieprzowych
- 400 g drobnych pomidorów koktajlowych
- 400 g wędzonej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 puszki czerwonej fasolki konserwowej, odsączonej
Podane składniki wystarczą na 4 porcje.
Sposób przygotowania:
1. Żeberka dokładnie umyć i odkroić nadmiar tłuszczu. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojone żeberka i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będą dobrze obsmażone.
3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno i dodać do garnka z żeberkami. Całość smażyć jeszcze przez 3-4 minuty, aż cebula zmięknie.
4. Przełożyć żeberka i cebulę do naczynia żaroodpornego.
5. Pomidorki dokładnie umyć, przekroić na pół i dodać do naczynia z żeberek.
6. Kiełbasę pokroić na plasterki i również dodać do naczynia.
7. Fasolkę konserwową dokładnie odsączyć z zalewy i dodać do pozostałych składników.
8. Całość lekko posolić, popieprzyć, dodać paprykę słodką i dokładnie wymieszać.
9. Naczynie żaroodporne z żeberek i resztą składników przykryć folią aluminiową.
10. Rzucić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1,5-2 godziny, aż żeberka będą miękkie i soczyste.
11. Po upływie czasu pieczenia zdjąć folię aluminiową i podgrzewać jeszcze przez około 10 minut, aż potrawa nabierze lekko złocistego koloru.
12. Żeberka z fasolką podawać na ciepło. Smacznego!