Przepis na fasolka po bretońsku pl 📖
Składniki:- 500g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 150g kiełbasy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
3. Pomidory myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę.
4. Kiełbasę kroimy w plastry lub mniejsze kawałki.
5. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, i smażymy na złoty kolor.
6. Dodajemy kawałki kiełbasy i smażymy przez kilka minut, aż się zrumieni.
7. Następnie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię, sól i pieprz. Całość gotujemy przez około 5 minut.
8. Dodajemy fasolkę i mieszamy. Jeśli potrzeba, można dodać niewielką ilość wody.
9. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż fasolka będzie miękka.
10. Na koniec sprawdzamy i doprawiamy do smaku.
Fasolka po bretońsku jest gotowa do podania! Można ją serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub pieczywa. Smacznego!