Przepis na żeberka z frytkami 📖
Składniki:- 1 kg żeber wieprzowych
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ½ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki miodu
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Do podania:
- frytki
- sałata
Instrukcje:
1. Do dużej miski dodaj czosnek, sos sojowy, miód, sos Worcestershire, olej roślinny, sól i pieprz. Wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita marynata.
2. Żeberka dodaj do miski z marynatą i dokładnie je obtocz, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny (ale idealnie na całą noc), aby żeberka dobrze się zamarynowały.
3. Przed przygotowaniem żeberek, rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
4. Dno dużego naczynia żaroodpornego lekko posmaruj olejem. Ułóż na nim żeberka, zalewając je pozostałą marynatą.
5. Naczynie z żeberkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie soczyste i delikatnie się oddzielało od kości.
6. Około 30 minut przed końcem pieczenia żeberk, przygotuj frytki zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu lub przy użyciu własnego przepisu.
7. Po upieczeniu żeberek, wyjmij je z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie podawaj z ulubionymi frytkami i świeżą sałatą.
Smacznego!