Przepis na żeberka z frytkami 📖

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ½ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki miodu
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu

Do podania:
- frytki
- sałata

Instrukcje:

1. Do dużej miski dodaj czosnek, sos sojowy, miód, sos Worcestershire, olej roślinny, sól i pieprz. Wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita marynata.

2. Żeberka dodaj do miski z marynatą i dokładnie je obtocz, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny (ale idealnie na całą noc), aby żeberka dobrze się zamarynowały.

3. Przed przygotowaniem żeberek, rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

4. Dno dużego naczynia żaroodpornego lekko posmaruj olejem. Ułóż na nim żeberka, zalewając je pozostałą marynatą.

5. Naczynie z żeberkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie soczyste i delikatnie się oddzielało od kości.

6. Około 30 minut przed końcem pieczenia żeberk, przygotuj frytki zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu lub przy użyciu własnego przepisu.

7. Po upieczeniu żeberek, wyjmij je z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie podawaj z ulubionymi frytkami i świeżą sałatą.

Smacznego!

Podobne przepisy

karkowke z frytkami
gyrosa z frytkami
nuggetsy z frytkami
rybe z frytkami
dorsz z frytkami