Przepis na żeberka z grilla w sosie barbecue 📖
Oto przepis na żeberka z grilla w sosie barbecue:Składniki:
- 1,5 kg żeber wieprzowych
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- Sos barbecue (możesz użyć gotowego lub przygotować domowy)
Instrukcje:
1. Zaczynamy od przygotowania żeberek. Możesz je wcześniej pokroić na mniejsze porcje, jeśli wolisz. Następnie dokładnie umyj żeberka w zimnej wodzie i osusz je papierowym ręcznikiem.
2. W miseczce połącz sól, paprykę słodką, czosnek w proszku i cebulę w proszku. Wysyp tę przygotowaną mieszankę przypraw na obydwie strony żeberek, delikatnie wcierając ją w mięso. Pozostaw żeberka na około 30 minut, aby przyprawy dobrze się wchłonęły.
3. W międzyczasie możemy rozpalić grill. Jeśli używasz węgla drzewnego, poczekaj aż będą czerwone i popiołowe. Jeśli używasz grilla gazowego, rozgrzej go na średnim ogniu.
4. Gdy grill jest gotowy, możemy przystąpić do grillowania żeberek. Umieść je na grillu i smaż z obu stron przez około 5 minut, aż będą dobrze przyrumienione.
5. Po pierwszym grillowaniu, możemy nałożyć na żeberka sos barbecue. Rozprowadź go równomiernie na mięsie, używając pędzla kuchennego. Przykryj grill i kontynuuj smażenie na średnim ogniu przez około 25-30 minut, odwracając żeberka co jakiś czas i polewając je dodatkową porcją sosu barbecue.
6. Po tym czasie sprawdź, czy żeberka są miękkie i dobrze przypieczone. Jeśli tak, można je zdjąć z grilla. Jeżeli potrzebujesz, możesz grillować je kilka minut dłużej dla bardziej chrupiącej skórki.
7. Przełóż żeberka na półmisek i pozwól im przez chwilę odpocząć. Następnie możesz podawać je z dodatkowymi porcjami sosu barbecue i ulubionymi dodatkami, takimi jak sałatka ziemniaczana czy surówka.
Smacznego!