Przepis na zebra na duza blache 📖
Przepis na zebra na dużą blachę:Składniki:
- 4 jajka
- 250 ml mleka
- 250 g masła
- 300 g cukru
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 łyżki kakao
Instrukcje:
1. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W osobnej misce ubijamy jajka razem z cukrem, aż uzyskamy gładką masę.
3. Dodajemy do jajek mleko oraz przestudzone masło, dokładnie mieszając.
4. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wanilią, mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Dzielamy ciasto na dwie równe części.
6. Do jednej z części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż powstanie czekoladowe ciasto.
7. Na przygotowanej dużej blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) przekładamy na zmianę łyżką porcje ciasta - najpierw jedną porcję jasnego ciasta, a następnie jedną porcję ciasta czekoladowego.
8. Gęstość ciast przed rozłożeniem powinna być mniej więcej taka sama, by powstały równomierne paski.
9. Tak przygotowaną masę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
10. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
11. Gotową zebro na dużą blachę można podawać pokrojoną na porcje.
Smacznego!