Przepis na zupa cebulowa 📖
Składniki:- 1 kg cebuli
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 4 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 200 ml białego wina
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka cukru
- Sól i pieprz do smaku
- Ser żółty do posypania
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
2. Na patelni rozgrzać połowę masła i podsmażyć cebulę aż się zeszkli.
3. Dodać posiekany czosnek i smażyć przez 1-2 minuty.
4. Dodać mąkę i wymieszać aż się zrumieni.
5. Dolewać powoli bulion i wina mieszając cały czas.
6. Dodać tymianek, cukier, sól i pieprz.
7. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut.
8. Podgrzać piekarnik do 250 stopni C.
9. Przełożyć zupę do żaroodpornych miseczek, posypać serem i wstawić do piekarnika.
10. Piec w piekarniku przez około 10-15 minut aż ser się zarumieni.
Zupa cebulowa gotowa! Można podawać z grzankami lub pieczywem. Smacznego!